facebook

Glaskonst

Galleristockholm.se erbjuder glaskonst från Målerås, Orrefors, Kosta Boda och fristående glaskonstnärer.

I sortimentet hittar du både kollektionsglas/servisglas samt limiterad glaskonst. Vi erbjuder lägsta prisgaranti och har fri frakt på beställningar från Målerås, Orrefors och Kosta Boda över 500 kronor. Vi arbetar enbart med förstahandssortering. Så tillverkas glaskonst och kristallglas

 

Att tillverka glaskonst och kristallglas för hand är en komplicerad process som kräver ett flertal inblandade, upp till sju-åtta personer kan vara delaktiga i tillverkningen av ett glas. Dessa kallas i tur och ordning för anfangare, uppblåsare, glasmästare, benmakare, assistent, inbärare och synare.

Glaskonst och kristallglas tillverkas av glasmassa, smält glas där råvarorna till glaset smälts vid 1400 grader. Glasmassan bör ha samma konsistens som sirap, trögflytande och tjock och vara ungefär 1100 grader varmt, då man börja forma glaset.

 

Processen att göra glaskonst och kristallglas.

 

 

Först fångas den heta glasmassan upp på pipan som används för att blåsa glaset. Glasmassan ligger i en degel som är placerad inne i en degelugn i hyttan. Det krävs att anfangaren, den person som tar upp glasmassan är mycket skicklig och stadig på handen för att få med sig rätt mängd glasmassa på pipan, varken för mycket eller för lite utan precis rätt mängd för glaskonstverket eller kristallglaset. Glasblåsarpipan är ett mycket viktigt och centralt verktyg i framställningen av glas. För att inte glaset ska kunna rinna av pipan krävs att den snurras i en jämn och stadig takt.

Anfangaren blåser sedan in luft i pipan och lämnar över den till uppblåsaren, vars uppgift är att blåsa upp glasmassan i en grafitform. Andra metoder som kan användas för att forma glaset är exempelvis att rulla glaset mot ett välsbläck,en tjock metallplatta eller använda olika verktyg för att få den önskade formen. Genom att svänga pipan kan man också få till olika komplicerade former. Blött tidningspapper, skopor och andra speciella glasverktyg kan också användas.

En glasmästare formar glaset för hand genom ytterligare bearbetning. När man har fått den önskade formen kan man fästa en puntel, en slags metallstång i botten på glaset och där efter ta bort glasblåsningspipan. Då kan man också bearbeta den andra änden på glaset. Glaset kan också behöva värmas upp igen för att få en önskad form. Detta görs in en invärmningsugn. Ett glaskonstverk eller kristallglas som blir för kallt stelnar och då går det inte längre att forma glaset. På glas som har ben och fot är det här benet dras ut. Sedan lämnas glaset över till benmakaren som är den som ser till att en fot sätts på benet. Det görs genom att mer glasmassa läggs på benet och foten formas genom att benmakaren använder en speciell fotsax. I nästa steg knackar en assistent försiktigt av glaset från pipan med hjälp av en gaffelliknande hållare. Sedan kyls glaset av långsamt i en särskild kylugn som också motverkar spänningar i glaset. När glaskonstverket eller kristallglaset är nedkylt kontrolleras det noga för att säkerställa att det håller en hög kvalité. Den kappa som återstår på glaset som är kvar sedan glaset var på pipan sprängs bort med hög värme och glaset kan också slipas och poleras. För att glaset en mjuk kant värms det upp för att skapa en mjukhet i kanten. Glaset kontrolleras en ytterligare gång och därefter är glaset färdigt att paketeras och användas.

 

Gjutning av glaskonst

 

Glaskonst kan även gjutas. Det finns två olika typer som används för att gjuta glas, antingen ugnsgjutning eller varmgjutning. Vid ugnsgjutning fylls en gjutform med kalla glasbitar som sedan placeras i en mycket varm ugn där glaset får smälta ner. För att få den önskade formen på glaset tillverkar man först ett original av exempelvis lera eller vax, därefter byggs gjutformen kring originalet. När gjutformen sedan har stelnat kan man ta isär den för att plocka ur originalet, göra rent formen och sedan fylla den med glasbitar. Den andra metoden som används är varmgjutning. Här hälls het glasmassan direkt ner i en förberedd form av exempelvis sand eller gjutjärn, just sandgjutning är Bertil Valliens specialitet och något som han är en mästare på. Här kan man också addera andra material och föremål som ska ingå i konstverket. När man sedan fått den form man önskar kan man kyla ner glaset i en kylugn för att då även släppa på spänningar i glaset.

 

Man kan sedan efterbearbeta glaset genom att polera och slipa det för att få bort vassa kanter. En skicklig hantverkare kan sandblästra glaset och ge den en säregen yta eller andra egenskaper. Glaset kan också målas, graveras och monteras tillsammans med andra material.

 

GalleriStockholm.se erbjuder glaskonst och kristallglas från Målerås, Orrefors, Kosta Boda och fristående glaskonstnärer. Vi erbjuder lägsta prisgaranti och fri frakt på beställningar över 500 kr på glaskonst och kristallglas från från Målerås, Orrefors och Kosta Boda.


Mats Jonasson - MJ Jewellery - Tigris blå

Mats Jonasson - MJ Jewellery - Tigris blå

Gjutet, sandblästrat och handmålat kristallsmycke med silverhatt (925). Av ... mer information

845:-

 Köp 
Mats Jonasson - MJ Jewellery - FeMale

Mats Jonasson - MJ Jewellery - FeMale

Gjutet, sandblästrat och handmålat kristallsmycke med silverhatt (925). Av ... mer information

845:-

 Köp 
Mats Jonasson - MJ Jewellery - FeMale II

Mats Jonasson - MJ Jewellery - FeMale II

Gjutet, sandblästrat och handmålat kristallsmycke med silverhatt (925). Av ... mer information

845:-

 Köp 
Mats Jonasson - MJ Jewellery - Mazzai

Mats Jonasson - MJ Jewellery - Mazzai

Gjutet, sandblästrat och handmålat kristallsmycke med silverhatt (925). Av ... mer information

845:-

 Köp 


^ Upp ^
Logga in

vernisage

Vill du få erbjudande om månadens konstverk?