facebook

Målerås

Glaskonst från Målerås

 

Galleristockholm.se har Målerås limiterat glaskonst samt kollektion glaskonst från Målerås formgivare. Målerås består idag av Mats Jonasson, Ludvig Löfgren, Robert Ljubez, Lina Lundberg och Morgan Persson.  Du hittar produkterna under respektive formgivare. Beställ direkt online eller kontakta oss på Galleristockholm för att boka en visning. Vi erbjuder också glaskonst från Orrefors, Kosta Boda samt fristående glaskonstnärer.

 

Målerås – Svensk glaskonst från de småländska skogarna

 

Glasugnarna har brunnit i Målerås sedan i slutet på 1800-talet och här har skapats svensk glaskonst av yttersta kvalité i generationer. Arvet och traditionerna har förts vidare från formgivare till formgivare och glasblåsare till glasblåsare. GalleriStockholm är stolta över att kunna presentera glaskonst från ett av Sveriges mest anrika glasbruk beläget i Småland, det svenska glasriket.

 

MåleråsGlasbruket i Målerås grundlades 1890 i samband med att järnvägen tog sig fram genom de småländska skogarna. Här grundade Gustaf Holmqvist från Kosta ett fönsterglasbruk med ett 20-tal anställda. Den skandinaviska prägeln kom med glasblåsare både finska och norska glasbruk. Bara ett par år efter uppbyggnaden började man också tillverka flaskor och hushållsglas.

 

I början på 1900-talet bytte glasbruket namn till AB Strömsborgs Glasbruk under ledning av handlaren Per Albin Qvarfordt som grundade företaget tillsammans med skogsbröderna Frans Johansson och August Isaksson. Per Albin Qvarfordt hade tidigare erfarenhet som mästare vid glasbruket i Alsterfors och tog med sig både kunskap och arbetare därifrån. Totalt arbetade inledningsvis ett åttiotal man på glasbruket.

 

Målerås – uppbyggt av arbetarna

 

En brandsäker glashytta av sten byggdes upp av arbetarna på glasbruket som själva tillverkade det mesta av byggmaterialet som bestod av tegelstenar. Glashyttan byggdes också i två våningar vilket var mycket ovanligt på den här tiden och används än idag i Målerås. Flera hyttor byggdes med åren, bland annat en i mitten på 1930-talet.

 

Gustav Rosander, en glasblåsare och mästare från Orrefors tog över ledningen i början på 1920-talet. Nu var också hälften av företaget till hälften ägt av arbetarna som hade kunnat köpa andelar i bolaget med det nya namnet AB Målerås glasbruk. Rosander själv gav sig också samma lön som sina jämnåriga på företaget.

 

Ett hundratal av innevånarna i Målerås gick i slutet på 1970-talet samman och satsade pengar för att glasbruket skulle leva vidare. Det gjorde att glasbruket blev ägt av 15 arbetare på glasbruket i början på 1980-talet med investeringar även från innevånare på orten och kommunen. Mats Jonasson som varit på glasbruket sedan slutet på 50-talet blev på 1980-talet den störste enskilde ägaren då flera av delägarna sålde sina andelar till honom för att säkra brukets fortlevnad. Fortfarande idag är Mats Jonasson den som är huvudmajoritetsägare av Målerås Glasbruk och formgivare av glaskonst.

 

Målerås idag – Tradition av glaskonst

 

Idag tillverkas enbart glaskonst på Målerås glasbruk. Sedan början på 1980-talet har glasbruket växt och är idag Sveriges största privatägda glasbruk. Förutom Mats själv finns här numera också Ludvig Löfgren, Robert Ljubez, Lina Lundberg och Morgan Persson. Det är dessa formgivare tillsammans med glasblåsare som gör att du kan njuta av svensk glaskonst från de småländska skogarna, det svenska glasriket.   


Mats Jonasson - Limiterat - Movement IV Night

Mats Jonasson - Limiterat - Movement IV Night

Munblåst och driven skål i kristall med svarta och grå slöjor. ... mer information

6949:-

 Köp 
Mats Jonasson - Limiterat - Movement II day

Mats Jonasson - Limiterat - Movement II day

Munblåst och driven skål i kristall med blå och turkosa slöjor. ... mer information

6944:-

 Köp 
Mats Jonasson - Limiterat - Ren med kalv 1

Mats Jonasson - Limiterat - Ren med kalv 1

Gjutet kristallblock med sandblästrat och graverat motiv av en ren med kalv. Blocket ... mer information

5100:-

 Köp 
Mats Jonasson - Limiterat - Buffel

Mats Jonasson - Limiterat - Buffel

Gjutet kristallblock med sandblästrat, målat och graverat motiv av en ... mer information

6945:-

 Köp 


^ Upp ^
Logga in

vernisage

Vill du få erbjudande om månadens konstverk?