facebook

Lennart Jirlow

 

Lennart Jirlow

 

Galleristockholm.se har oljemålningar från Lennart Jirlow för beställning här och nu. Ring och boka visning 0707 40 44 00. Vi köper in orginal målningar och tar även försäljningsupprag gällande Lennart Jirlows konstverk.

 

 

Boka tid för privat visning

 

 

 

 

Klicka här för att se Lennart Jirlow litografier på GalleriStockholmLennart Jirlow


 

Lennart JirlowLennart Jirlow är en av de mest uppskattade och efterfrågade konstnärer som vårt land har att uppvisa. Född 1936 i Stockholm – utbildad på Konstfack. Blott 18 år gammal var Jirlow yngsta antagen det året. Därefter begav han sig ut på vad som kan liknas en traditionell konstbildningsresa, såsom brukligt var bland aspirerande konstnärer under tidigare århundraden i Europa. Holland, Frankrike och Italien sökte sig Jirlow till och tillskansade sig all tänkbar inspiration och kom slutligen att slå sig ned i Florens.

 

Hans måleri är naivistiskt med färgstarka direkta motiv, ofta hämtade ur stimmiga uppsluppna restaurangmiljöer och dylika nöjeslivsskildringar. Detta får betraktaren att känna glädje och harmoni vid betraktandet av Jirlows alster – dock hävdar konstnären själv att det finns oroselement som majoriteten oftast undgår att upptäcka. Vad det kan röra sig om förefaller Jirlow låta vara osagt.

 

I oljemålningen ”Bagaren” finner vi en parisisk inramning – som ju som oftast får fungera som fond för Jirlows bildvärld, med en man som lättjefullt flanerar iklädd full bagarklädsel. Han leder sin cykel och skapar på så sätt en omedelbar känsla av stressfrihet – en värld som är fjärran hektisk 2000-talsvardag. Bagaren verkar ha stannat upp; någonting har fångat hans intresse. Kan det vara en fågel han lystrar efter – eller kanske hör han tillrop från en bekant i byggnaden han passerar? Han har ett lass baguetter med sig på pakethållaren, blommor har placerats på ett vakant bord och årstiden är av det prunkande försomriga slaget. Man kan med eftertryck hävda att detta är ett orosbefriat motiv – ett motiv som låter betraktaren få uppleva ren och skir romantiserad frankofil sommaridyll.

 

I oljemålningen ”Baren” står en grupp människor kring en bardisk och ägnar sig åt dryckenskap och umgänge. Det är i sann Jirlowsk anda verkligt naivistiskt och har även förlänats av det där lite mer socialrealistiska som man kan finna i hans måleri. Inte riktigt samma rena idyll som föregående målning. Ett intressant inslag som man som betraktare kanske vid första anblick undgår är det faktum att damen centralt i vyn har blottat sin byst. Det förefaller inte vara erotiskt; gruppen människor omkring verkar inte lägga någon notis om hennes nakenhet. Dock ser kvinnan själv lite förlägen ut. Vad man kan utläsa i hela denna scen framträder sålunda vara något utav ett enigma. Men sådant adderar såklart till spänning i konsten.

 

Dansande par synes i målningen som titulerats just så – ”Dansande par”. Det är en varm målning, sett till den rödorangea koloriten, och naivismen står såklart orubbad. Jirlow är trygg och hemmastadd både vad det gäller ism och motivval. Här är ett medelålders dansande par omgivet av festliga girlanger grönskande bladväxter.

 

Slutligen funnes även här på galleristockholm.se en fjärde och sista oljemålning som är i största innovativa anda målad uppå en krognota – ett kvitto! Den föreställer en kvinna med allehanda blomster både som huvudbonad och övrig inramning. Och så är såklart kvittot franskt – frankofil naivism är två vackra ting som kanske fått sin finaste förening just i Jirlows måleri.  

 

Christopher Scott

Copyright © Galleristockholm.se


Föregående konstnärNästa konstnär

Lennart Jirlow - Oljemålning - Modell i rött

Lennart Jirlow - Oljemålning - Modell i rött

Modell i rött  Orginal, Oljemålning i Guldram H 54 cm x B 37 cm

145000:-

 Köp 
Lennart Jirlow - Oljemålning - Kocken

Lennart Jirlow - Oljemålning - Kocken

Kocken  Orginal, Oljemålning i Guldram H 38 cm x B 46 cm

135000:-

Lennart Jirlow - Oljemålning - Trubaduren

Lennart Jirlow - Oljemålning - Trubaduren

Trubaduren  Orginal, Oljemålning i Guldram H 50 cm x B 61 cm

155000:-

Lennart Jirlow - Oljemålning - Bagaren

Lennart Jirlow - Oljemålning - Bagaren

Oljemålning Mått: Höjd 55 x Bredd 37 cm

125000:-

 Info 
 Slutsåld 
Lennart Jirlow Baren Oljemålning

Lennart Jirlow Baren Oljemålning

Baren Oljemålning guldram H 38 cm x B 46 cm Med ram H 53 cm x B 60 cm  

110000:-

 Info 
 Slutsåld 
Lennart Jirlow Dansande par Oljemålning

Lennart Jirlow Dansande par Oljemålning

Dansande par Oljemålning guldram H 64 cm x B 48 cm Med ram  H 85 cm x B 70 cm...

175000:-

 Info 
 Slutsåld 
Lennart Jirlow Krognota Oljemålning

Lennart Jirlow Krognota Oljemålning

Krognota Oljemålning guldram H 20 cm x B 10 cm Med ram H 36 cm x B 24 cm

18000:-

 Info 
 Slutsåld 
Lennart Jirlow - Krognota - Blandteknik

Lennart Jirlow - Krognota - Blandteknik

Krognota Blandteknik guldram H 20 cm x B 10 cm Med ram H 36 cm x B 24 cm

18000:-

 Info 
 Slutsåld 


Föregående konstnärNästa konstnär
^ Upp ^

vernisage

Vill du få erbjudande om månadens konstverk?